Torta od mrkve i pive

Torta od mrkve i pive

Sastojci

  • 200 g smeđeg šećera
  • 180 ml kokosovog ulja (može i suncokretovog)
  • 60 g grčkog jogurta
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice vanilije
  • 250 g oštrog brašna (ja koristim heljdino)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice cimeta
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • ½ žličice soli
  • 260 g naribane mrkve
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 1dcl pive ABA by 5th Element

PRIPREMA:

Prvi korak

Upalite pećnicu na 175°C. Kalup veličine 25 cm (može i manji), premažite maslacem i pospite brašnom. Mrkvu naribajte, a orahe usitnite i ostavite sa strane.

Drugi korak

Šećer i ulje stavite u zdjelu, prvo dobro promiješajte mikserom, a zatim nastavite miksati polako dodavajući jogurt. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju (cijelo vrijeme miksajte na najmanjoj brzini). Miksajte još minutu pa ostavite sa strane.

Treći korak

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Promiješajte sve zajedno.

Četvrti korak

Suhe sastojke dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima i lagano miješajte kuhačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Peti korak

Na kraju dodajte naribanu mrkvu, sjeckane orahe i pivu. Promiješajte kuhačom i stavite u kalup za pečenje.

Šesti korak

Pecite 30 minuta, ohladite i poslužite.

Savjet

Što manji kalup odaberete (manji od 25 cm) to će biskvit biti viši. Možete pripremiti više od 100 g oraha i onda količinu koja vam ostane nakon što pripremite biskvit pospite po njemu prije pečenja. Lijepo će se zapeći, a ostati na vrhu torte. Orahe ćete najlakše nasjeckati tako da ih stavite u kuhinjsku krpu ili vrećicu sa zatvaračem i dobro izlupate valjkom ili batom pazeći da ostane krupnijih komada koji će torti dati na hrskavosti. Pečenu tortu možete posuti šećerom prahu.