5th Element - povijest jedne ljubavi

Da li je piti pivo zaista običaj? Većina ga smatra pićem koje se pije na velikim okupljanjima, utakmicama, koncertima.
5th Element - povijest jedne ljubavi

Pije se uglavnom iz boce ili limenke, pred televizorom, pred trgovinom. Ako ga piješ svakodnevno ne gine ti pivski trbuh. Mnogo je predrasuda o pivu što neminovno utječe na percepciju o pivu kao nečem svakodnevnom, nezdravom i potpuno nevažnom. Zbog toga svi veliki pivski brandovi iskaču iz paštete, uvjeravaju nas da je pivo nešto zdravo, nešto što povezuje nešto…

Svatko ima svoj brand piva i ne želi probati niti jedno drugo. Ono drugo pivo nije dobro, ne može se piti, a kad maknete etiketu i stavite dva piva različitih brandova pred takvog poznavatelja teško bi prepoznao razliku. Pivo se pije u kafiću do nas i nema veze što u njemu mogu popiti samo jedno pivo ili samo piva jedne pivovare. Ako ti se ne sviđa idi u drugi kafić, jer ima ih na svakom ćošku. Jest da većina ima samo jedno pivo ili samo piva te iste ili neke druge velike pivovare ali glavno da imamo privid izbora. Isto je i u trgovačkom centru, police pune, etikete blješte, brandovi se nude, a većinom se radi o jednom pivskom stilu iz svega nekoliko velikih, korporacijskih pivovara. Oni drugi, drugačiji, posebni, zatrpani su prašinom na dnu regala.

Kada se izgubila ta veza piva i običaja, kada je pivo prestalo povezivati ljude i učinilo nas ovisnim o brandu. Kada je nestalo lokalno pivo u kojem ste mogli uživati kada ste došli u neki grad u kojem je još radila pivovara. Kada je nestao ponos građana koji su imali svoju pivovaru, svoje pivo i poznavali čovjeka koji ga je skuhao pa kad ne valja da mu mogu prigovoriti.

Pročitaj više.